Mrazovi kao da su postojali odvajkada, od prvog Rasputina, a to je bilo vrijeme po kojem se danas računao početak prave Rusije. Mrazovi su tu živjeli prije Zakona o zaštiti djece, postali su dio njega i nije bilo neobično što je upravo na njihovom imanju nastao prvi internat.

Kupi

 

kuća slomljenih lutaka

Stari je svijet je nestao pod udarcem visokih tehnologija i priče o njemu i vremenu Tišine i Mraka pripovijedaju se tiho, uz ognjišta, sa strahom u glasu.

Novi je svijet svijet tradicionalnih vrijednosti i licemjerja: tehnologija, uzrok svega zla, koristi se i dalje, ali ne spominje javno. Carska Rusija sada se prostire do Mediterana, a carski zakon o zaštiti djece iz 1917. godine još je uvijek na snazi, opstajući kroz stoljeća koja dijele stari od novoga svijeta.

“Jer djeca su blagoslov Carstva i tko takne u njih, u Cara je takao i svako loše postupanje prema djetetu izdajom se smatra.”

Jedna smrt djeteta u Zagrebu izvlači na površinu ne samo stare priče o mrtvoj djeci nađenoj u snijegu, nego i stare strahove: ako djeca nisu sigurna, tko jest?

Maksimilian Dmitrovič Alkaev, Zamjatkin, Ksaver Dvorski i Galina Ivanovna Mrazova četvero ljudi, četiri motiva za nalaženje ubojice i jedno dijete koje skoro nevidljivo prati njihove napore dovodi do otkrivanja istine koja je sve samo ne onakva kakvu su svi očekivali. Jer zakon o zaštiti djece štiti djecu od odraslih, ali ne i od…

 

 

Nakladnik: Hangar 7

09/2019.

550 str., meki uvez

ISBN 9789538048197

 

 

Osvrti:

Petra Rapaić