Legende
Medvedgrad

Medvedgrad

 

Nekada davno, u doba svog nastanka, Medvedgrad je za naše prostore bio velik i za održavanje skup grad. Smješten na južnim padinama planine Medvednice, na brdu Mali Plazur predstavljao je idealno mjesto za nadzor svega što se prostiralo do Turopolja na jugu. Njegovom gradnjom dobiveno je i izvanredno mjesto za kontrolu prometnih puteva od Slavonije prema zapadu.

Marija Jurić Zagorka u svojim djelima također se doticala Medvedgrada kroz njegovu povijest. U njenom romanu Gordana opisana su mnoga zbivanja temeljena na povijesnim činjenicama kojima se Zagorka koristila i mnogim legendama koje su malo pomalo nagrizane zubom zaborava. Poznata Grička vještica također se dotiče Medvedgrada, u ljubavnoj priči koriste se neke od legendi vješto utkane u roman. Posebna je zanimljivost legenda (ili stvarna priča?) o  tunelima koji ispresijecaju podzemlje Gornjeg grada i Kaptola, a neki vode i do Medvedgrada, kao i Susedgrada.

Vrlo je često mijenjao gospodare te ih je promijenio čak 107 u sedam stoljeća svoga postojanja. Rijetko si je tko mogao priuštiti grad koji je zahtijevao toliko puno ulaganja. Što je vrijeme prolazilo, to je Medvedgrad postajao sve neželjeniji posjed te se nakon potresa 1590. u njemu jedva moglo i stanovati.
Nakon sloma Zrinsko-frankopanske urote 1671. g. Medvedgrad je preuzela kraljevska komora, no on se već tada u izvorima naziva ruševinom.

 

Tko želi saznati više o Medvedgradu, može početi odavde

Medvedgrad