Knjige
Početna nit

Početna nit

Nakladnik: Gradska knjižnica Dugo Selo

03/2019.

146 str., meki uvez

ISBN 9789537737627

Svako mjesto, svaki krov, svaki živi stvor pod naizgled sasvim običnom koprenom skriva nit od koje može – ali i ne mora – nastati priča. Dugo Selo i njegova okolica u svojoj škrinji pak kriju puno više takvih niti. I još više priča.

Onih koje postoje.

Onih koje su mogle postojati.

Onih koje se mogu ponovo ispresti i postati neprepoznatljive zahvaljujući novom ruhu, ovisno o tome tko ih i koliko znalački tka…

 

„Magda je imala kosu poput lisičjeg krzna. Isto tako sjajnu i jednako nedodirljivu. Opravicu boje maslačka istkala si je na tkalačkom stanu. Davnih ga je dana satkala od ostataka odbačenih stanova. Magda je bila vrsna Tkalja. Vrijednih prstiju i nevjerojatne volje za skupljanjem svega i svačega. I od toga se nije moglo pobjeći.

Jer priče se nisu tkale same.”

 

Šećući kroz vrijeme i prostor, Magda skuplja sve što joj se svidi: ljude, mjesta, trenutke te ih poput bisera upliće u svoje Tkanje, svoj vlastiti svijet, prekrivajući njime onaj stvarni.

No, s iznenadnim dolaskom zlatokosog mladića Martina u Selo, stvari se počinju mijenjati.

Niti na bolje.

Niti na gore.

Samo mijenjati…

A Magda, koja je, od kad je postala Tkalja, za saveznika imala samo svoj zdenac – po prvi put dobiva pravog, živog druga.

Ali kako vrijeme prolazi, a priče se sve više paraju, ona ne može a da se ne zapita:

Je li tajanstveni stranac uistinu iskren, uistinu prijatelj, ili je možda upravo ono što je i pomislila da jest kad ga je prvi put ugledala?